Dům U Sedmi Švábů, Brno - Kopečná ulice

Název

Dům U Sedmi Švábů, Brno - Kopečná ulice

Popis

Myslím si, že nemá cenu se tady rozepisovat o této kauze, když každý trochu gramotný si může informace vygúglovat. Jen bych chtěl upozornit na stránky Agartha.cz. Jsou tam pěkné fotky i z podzemí tohoto domu. Asi před 35-40 lety jsem bydlel poblíž tohoto domu, nikdy jsem ale dovnitř nezašel. Škoda. Dům byl zbourán také kvůli úředníkům, kteří jej nedokázali zavčas prohlásit kulturní památkou. Zvítězil tedy zahraniční investor, který tu postavil nudnou obludu bez tradice. A kus historie Brna je nenávratně ztracena.
Dům U Sedmi Švábů na Kopečné 37 byl nejstarším pavlačovým domem v Brně. Sloužil jako nemocnice, škola pro lazebníky a porodní báby, prováděly se zde veřejné pitvy.
Na jeho místě stávaly ve středověku pravděpodobně nízké jednopatrové domky s hliněnou podlahou a hospodářským zázemím, po starém způsobu bez kanalizace. Na základě těchto nízkých staveb se také vysvětluje původ jeho názvu. Sedm domků údajně obývali přistěhovalci ze Švábska. Ve dvorním traktu byl ukrytý oblíbený hostinec.
Dům U Sedmi Švábů byl neodmyslitelně spjat s tváří našeho města. První písemná zmínka o něm pochází už z roku 1749. V tomto domě žilo několik významných obyvatelů našeho města - hraběnka Alžběta Waldorfová, zakladatelka nemocnice sv.Alžběty (Alžbětinky), brněnský fyzikus Dr.Karel Linz, který v domě prováděl veřejné pitvy. V podzemí domu se sladovali neboštíci, na nichž si pak studenti zkoušeli trhání zubů a fixování zlomených kostí, které byly za tímto účelem lámány, brrr. O domu panuje množství legend a pověstí. Památkáři dvakrát zamítli jeho zapsání do seznamu kulturních památek. Tento dům bude městu Brnu velmi chybět.

Období

Statistiky

  • 44 fotek
  • 3 se líbí

Kategorie a štítky

Nastavení

Nahlásit album
Slevy 25 % platí na všechny dárky z fotek. Vytvořte si z vašich fotek snadno fotoknihu, plakát, fotky na zeď a další fotoprodukty. Sleva platí po zadání kódu: Vajicka
S kódem: Vajicka Akce platí do 14. 4. 2024
Zjistit více
Reklama

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí…

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout znovu
Spustit prezentaci Zastavit
TIPZměny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotku či video tak objeví více lidí.
Dům U Sedmi Švábů, Brno - Kopečná ulice
Komentáře Přidat